— JANUAR, FEBRUAR 2023

Pred nami je 8. 2. 2023, ko je prost vstop v vse muzeje, galerije in ostale hrame kulture. Morda si velja ogledati razstavo o Plečniku v Mestnem muzeju, ter razstavo Mateja Sternena v Narodnui galeriji.

Ostala ponudba:

– Nacionalno medresorsko strokovno usposabljanje Kulturni bazar 2023

Največje strokovno usposabljanje na področju kulturno-umetnostne vzgoje Kulturni bazar, ki ga že 15. leto pripravljamo Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, Zavod RS za šolstvo ter Cankarjev dom s kulturnimi ustanovami in partnerji iz različnih resorjev, bo 31. marca 2023. Vabljeni strokovni delavci v vzgoji in izobraževanju ter kulturi in študentje!
Več o Kulturnem bazarju, nacionalnem stičišču kulturno-umetnostne vzgoje, si lahko ogledate na spletni strani https://kulturnibazar.si/. Program in prijavnica na strokovno usposabljanje Kulturni bazar 2023 bosta objavljena v začetku februarja 2023. Udeleženci brezplačnega usposabljanja prejmejo potrdilo o udeležbi.

 

Regionalna srečanja Dnevov evropske kulturne dediščine (DEKD) in Tedna kulturne dediščine (TKD)

Tema 33. DEKD in 11. TKD 2023 so Redka in dragocena znanja, spretnosti in pokliciPotekali bodo med 23. 9. in 7. 10. 2023. Dediščina je pomemben del našega življenja, naše identitete, ki nas opredeljuje in predstavlja kot edinstvene v tem globalnem svetu. S temo želimo izpostaviti dejstvo, da redka in dragocena tradicionalna znanja, spretnosti, obrti in poklici, izginjajo. Na regionalnih srečanjih bomo ob primerih iz prakse pokazali, kako se lotiti teme, podali znanja in orodja ter prenesli izkušnje.
Ljubljana: 21. februar, 13.00–16.00, Slovenski etnografski muzej
Koper: 28. februar, 13.00–16.00, Pretorska palača, Koper
Slovenj Gradec: 7. marec, 13.00–16.00, Koroški pokrajinski muzej, Muzej Slovenj Gradec
Brežice: 14. marec, 13.00–16.00, Posavski muzej Brežice
Ptuj: 21. marec, 13.00–16.00, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož, Ptujski grad
Skupaj z vami, povezani v dediščini, lahko storimo majhne korake pri prenosu informacij in znanj na zanamce s prepričanjem, da vsak med nami lahko kaj spremeni v dobro vseh.

Nova pedagoška gradiva za filme

Oglejte si nova pedagoška gradiva za filme v Kinodvorovem šolskem programu. V pomoč so vam pri pripravi in dejavnostih po ogledu filmov z učenci in dijaki. Vsebujejo zanimivosti o filmu in ustvarjalcih, osvetljujejo teme, ki jih film obravnava, ter ponujajo izhodišča za pogovore, delavnice in ustvarjanje. Novosti:

  • Do zmage in naprej (10+, OŠ2, OŠ3, SŠ): povezava
  • Kapitanka Nova (9+, OŠ2, OŠ3, SŠ): povezava
  • Najboljši rojstni dan (4+, V, OŠ1):  pedagoško gradivo, knjižica za otroke
  • Prepih v glavi (15+, SŠ): program slovenskih kratkih filmov za mlade: povezava

V Spletnem šolskem katalogu najdete še več novih filmov za vrtce, osnovne in srednje šole.

 

Razstava Čas življenja in čas smrti: Karel Destovnik – Kajuh v Narodni in univerzitetni knjižnici Ljubljana

Letošnje leto je v znamenju dogodkov, ki bodo pospremili dragocen spomin na življenje in delo pesnika Karla Destovnika – Kajuha, saj je Vlada Republike Slovenije leto 2023 razglasila za Kajuhovo leto.
Naslov razstave Čas življenja in čas smrti ponazarjata dve uri iz Kajuhovega življenja: drobna ženska zapestna urica, ki jo je imel pri sebi ob smrti, in stenska ura z domačije, kjer je omahnil v smrt. Na razstavi sta postali prispodoba minljivosti življenja, ki nam vsem odšteva sekunde do konca bivanja, hkrati pa vabita k razmisleku o neskončnem trajanju in nesmrtnosti v prostoru umetnosti, ki ga je Kajuh za vedno obogatil s svojo poezijo.
Na razstavi, ki je nastala v sodelovanju Knjižnice Velenje in Narodne univerzitetne knjižnice (NUK), sta predstavljena Kajuhovo življenje ter delo z obsežnim izborom fotografij, osebnih dokumentov in rokopisov njegovih pesmi, pisem in korespondence. Avtorja razstave sta mag. Marijan Rupert in Vlado Vrbič, oblikoval jo je Maj Blatnik. Ogledate si jo lahko do 6. maja 2023 v Razstavni dvorani NUK, vsak dan od ponedeljka do sobote med 10. in 18. uro.

 

 

— OKTOBER

1. Natečaj Vseslovenski dan habitata 2022

Vabljeni k sodelovanju na natečaju v okviru Vseslovenskega dneva habitata 2022, ki bo potekal v okviru Meseca prostora v organizaciji Centra arhitekture Slovenije in v sodelovanju z Ministrstvom za okolje in prostor, Ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter Zavodom RS za šolstvo. 
Organizacija združenih narodov je prvi ponedeljek v oktobru razglasila za svetovni dan habitata, ki se praznuje že od leta 1985. Posvečen je človekovim naseljem in osnovni pravici ljudi do primernega bivališča.
Tema letošnjega natečaja je Koliko prostora potrebujem?. Organizatorji vabijo osnovnošolce in vrtčevske otroke ter njihove učitelje, vzgojitelje in mentorje, da med 3. in 7. oktobrom 2022 del šolskih dejavnosti posvetijo tej tematiki.
Več informacij, prijavnico in okrožnico najdete na povezavi > https://igrivarhitektura.org/vseslovenski-dan-habitata/

2. Z igro do dediščine 2022

Med 3. in 9. oktobrom 2022 bo potekala akcija muzejev in galerij Z igro do dediščine, ki poteka že od leta 2010 na pobudo Sekcije za izobraževanje in komuniciranje pri Skupnosti muzejev Slovenije in v njeni organizaciji.
Z akcijo Z igro do dediščine želimo promovirati pedagoško delo v muzejih ter njegov pomen pri približevanju kulturne dediščine in muzejskega dela javnosti, širiti prepoznavnost kulturnovzgojnih pristopov in programov v muzejih in galerijah, spodbujati medgeneracijsko zbliževanje, odkrivanje novih znanj skozi igro, aktivno doživljanje in ustvarjalnost.
V okviru akcije bomo slovenski muzeji in galerije od 3. do 9. oktobra 2022 pripravili različne brezplačne programe: razstave, družinske programe in druge javne prireditve (ustvarjalnice, demonstracije, vodenja, dogodke, nastope, tekmovanja, natečaje …), namenjene otrokom in družinam

3. V vrtincu sprememb, velika naravoslovna razstava Cankarjevega doma v sodelovanju s Prirodoslovnim muzejem Slovenije

Od 13. 12. 2022 do 5. 11. 2023, Galerija CD
Velika naravoslovna razstava, prva tovrstna v zgodovini Cankarjevega doma, nas bo popeljala skozi evolucijo Zemlje, vse od njenega nastanka pred 4,6 milijardami let in poznejšega življenja na njej ter prikazala skrito, nenavadno, presenetljivo, človeškim očem pogosto nevidno življenje in dogajanje v naravi.
Velik poudarek razstave bo na vzgojno-izobraževalnih vsebinah za predšolske otroke,  osnovnošolce, dijake in tudi odrasle obiskovalce. Program za šole je povezan tudi z učno snovjo – v obliki vodenja in delavnic. Več informacij > https://mcusercontent.com/3bb31abb9fa0117a5a55e0cf1/files/91e359c3-e869-c45c-3022-e18960d5a72a/Pedago%C5%A1ki_program_ob_razstavi_V_VRTINCU_SPREMEMB.pdf

4. Center ilustracije

Center ilustracije je prostor, fizični in spletni, ki predstavlja, povezuje in izobražuje domače ustvarjalke in ustvarjalce s področja ilustracije. Splošno in strokovno javnost doma in v tujini seznanja s širokim in raznovrstnim poljem slovenske ilustracije, predstavlja njene dejavne ustvarjalce, ob tem pa obvešča o aktualnih dogodkih, povezuje prostore in organizacije ter skrbi za profesionalizacijo področja. Več: https://centerilustracije.si/

5. Filmski program 7. festivala Kinotrip – Mladi za mlade

Vsako leto oktobra filmski festival Kinotrip prinaša izbor filmov, ki so jih za svoje vrstnike izbrali mladi sami iz širokega nabora kakovostnih evropskih in svetovnih avtorskih filmov. Med 20. in 22. oktobrom si lahko z razredi ali manjšimi šolskimi skupinami dijakov ali študentov ogledate kar šest celovečernih filmov s filmsko klasiko in program kratkih. Potovali bomo od hipnotičnih podob beneške lagune do živo oranžne avstralske puščave, s hitrimi obrati športne drame in rahločutnimi izpovedmi, ki rušijo meje in širijo obzorja. Vse po izboru ekipe devetih Kinotripovk! Mladi pripravijo tudi uvode v film in vodijo pogovore z avtorji v živo ali po spletu.

7. filmski festival Kinotrip za šole

Filmske delavnice
Poleg filmskih projekcij šolskim skupinam omogočamo obisk različnih filmskih delavnic, ki združujejo umetniško ustvarjalnost in teoretsko spoznavanje različnih aspektov filma. Delavnice so namenjene širjenju in negovanju filmske umetnosti. Zahtevnost in poglobljenost večine delavnic prilagodimo starosti obiskovalcev.

Knjižni junaki na filmskem platnu
Ob praznovanju sedemdeset let knjižne zbirke za mlade Sinji galeb smo v sodelovanju z Mladinsko knjigo v Slovenski kinoteki pripravili program filmskih predstav, ki se spominja domačih in tujih knjižnih junakov na kino platnu. Program bomo odprli s filmsko priredbo mladinske knjižne uspešnice Bratovščina Sinjega galeba v režiji hrvaškega režiserja Branka Bauerja. Celoten program bomo zaključili z velikim maratonom prvih štirih filmov enega najprepoznavnejših knjižnih junakov vseh časov – Harryjem Potterjem.

Kinotečna filmska šola: Iz takšne so snovi kot sanje
S programom Kinotečna filmska šola želimo nagovoriti mlade filmske navdušence, ki se želijo pobliže spoznati s filmskim jezikom, estetiko, zgodovino filma in ustvarjalnim delom. Vsi udeleženci filmske šole bodo postali tudi člani kinotečnega Dijaškega abonmaja
Srečanja med oktobrom in marcem bodo osredotočena predvsem na filmsko zgodovino in teorijo ter bodo potekala v obliki predavanj. Na koncu marca pa se bomo preizkusili v filmskem ustvarjanju. V aprilu in maju se bodo delavnici pridružili tudi filmski ustvarjalci, ki bodo z udeleženci delili svoje znanje.

Več informacij o ponudbi najdete tukaj >https://mcusercontent.com/3bb31abb9fa0117a5a55e0cf1/files/06b5547b-edc8-14e7-f200-f868acc9ee8f/KUV_novice_OKTOBER_Kinoteka.pdf 

6. Spletno strokovno izobraževanje Uporaba malih tolkal v praksi

Izobraževanje je namenjeno strokovnim delavcem v vzgoji in izobraževanju, ki bi želeli spoznati in aktivno uporabljati pri delu mala tolkala, kot so triangel, tamburin, glasbene cevi, šejker, ropotulja, les, palčke in druge. Izobraževanje poteka v štirih terminih z začetkom v ponedeljek, 17. oktobra 2022. Izobraževanje bo vodil Jaka Strajnar, akademski glasbenik in profesor tolkal.
Vse informacije in prijava se nahajajo na povezavi >.

7. Samospevčkanje

Samospevčkanje je krajši glasbeni dogodek, namenjen otrokom in družinam. Njegov namen je približati glasbo in njene prvine najmlajšim poslušalcem ter jih opogumiti k izražanju skozi zvok/glasbo in morebitnemu glasbenemu šolanju. Občinstvo bo interaktivno sodelovalo tako, da bo skupaj z nastopajočimi zapelo in/ali zaigralo znane pesmi in uporabilo svoje telo kot inštrument. Samospevčkamo je vključeno kot spremljevalni program v 1. PAF – PerArtem Festival samospeva v Ljubljani v petek, 14., in soboto, 15., ob 17.00 ter v nedeljo, 16. oktobra, ob 11.00.
Več informacij >

8. Vodena operna predstava Postala bom slavna operna pevka

Otroška operna predstava je namenjena otrokom in njihovim staršem, ki želijo spoznati opero, operne zgodbe in poklic pevca/pevke. Otroci ob opernih arijah, podkrepljenih z operno zgodbo, ki jo skupaj z igralko preberejo na slikopisih, spoznajo »vrline« operne sopranistke; peti mora znati visoko in ne cvileče (opera Beg iz Seraja), hitro in gibko (Mozartove variacije), občuteno in iskreno (Gianni Schicchi). Pevka z otroki naredi tudi kratko solopevsko uro, na kateri preprosto skupaj spoznajo osnove pevske tehnike. Na koncu vsi skupaj zapojejo.

9. Plastonci, lutkovno-glasbena ekološka fantazija

Vedno večja količina plastike v okolju je privedla do razvoja hibridnih oblik življenja, v katerih se narava prepleta z umetnimi odpadki. Z (mikro)plastiko prepojene živali, gensko spremenjene rastline ali kameni plastični konglomerati so le nekateri med veliko pojavi, ki kažejo na novo obdobje v antropogenem razvoju našega planeta. 
Te prikazni sodobnega življenja lutkovno-glasbena predstava Plastonci nadgradi v ekološko domišljijsko pripoved o skupnosti nenavadnih bitij, ki se je na otoku smeti sredi oceana razvila iz človeških plastičnih odpadkov. V njej opazujemo posebnosti in spremljamo prigode plastonskega življenja do trenutka, ko se soočijo s skrivnostjo svojega nastanka. Skozi njihove oči se ozremo na čas, ki ga ljudje pravkar živimo in na usodo, ki nas čaka.
Predstava je namenjena otrokom od 5. do 10. leta. Produkcija: Lutkovno gledališče Maribor, Cankarjev dom in Kuskus. 

 

Pripravila: Barbara Lavrič Ravbar, koordinatorka KUV na OŠ Miška Kranjca

Dostopnost