Ob svetovnem dnevu knjige, ki ga obeležujemo 23. aprila, po vsem svetu potekajo aktivnosti v okviru Noči knjige – dogodka, ko mladi in stari v šolah, knjižnicah, kulturnih ustanovah … berejo, ustvarjajo, predvsem pa uživajo v svetu knjig.

Vsemu boš kos, le pogum moraš zbrati. 
Zakaj se velikanski slon ne osvobodi količka, na katerega je priklenjen? Uspešni argentinski pisatelj Jorge Bucay v svoji prvi slikanici , ki je pri nas izšla pri Mladinski knjigi,  s pretanjenim občutkom išče odgovor na to vprašanje. S pravljico vlije pogum otrokom – pa tudi odraslim – da nikoli ne nehajo poskušati in da se nikoli ne vdajo. Pravljico zaokrožajo imenitne, poetične ilustracije nagrajenega argentinskega ilustratorja Gustija.

Letos je bil še poseben izziv motivirati otroke, saj pouk poteka na daljavo. Učiteljice, mentorice so otroke vzpodbudile k branju in podale navodila za različne naloge, v katerih so otroci, v različnih tehnikah izražali svoj pogled na to, kako si lahko kos različnim stvarem, če imaš pogum.

Ker noč knjige poteka v organizaciji Amnesty International, smo poseben poudarek namenili človekovim pravicam in kršenju le-teh.

Sodelovalo je mnogo učencev in mentoric, naša knjižničarka je celo posnela video in nudila otrokom poseben stik z zgodbo ob prebiranju v živo – neprecenljiv doprinos v času pouka na daljavo.

Hvala vsem sodelujočim.

M. Oman

Nastali izdelki učencev:

 

Dostopnost