V torek, 17. 10. 2023 in sredo, 18. 10. 2023, so imeli učenci pouk organiziran na precej drugačen način. Učenci od 1.-5. razreda so imeli delavnice po oddelkih, učenci od 6.-9. razreda pa so se razvrstili v različne skupine. Vsi so spoznavali slovensko kulturno dediščino v širokem pomenu: čebelarstvo, lovstvo, družabne igre, ljudske plese, gorništvo, pustne maske, praznična bitja, pravljice, gradove, kresovanje, zeliščarstvo, peko kruha, kozolce, arhitekturo…

Na šoli je pestro, nastajajo razni izdelki, ki jih bomo z veseljem razstavili. Ogledali si jih boste lahko v četrtek, 19. 10. 2023, od 17.-19. ure v avli šole in na hodnikih. Obenem ste vabljeni tudi na govorilne ure.

Utrinke šolskega vrveža bomo spodaj sproti dopolnjevali.

 

Obisk profesionalne čebelarke

V okviru projektnega dneva na temo slovenske kulturne dediščine nas je obiskala predsednica Strokovnega združenja profesionalnih čebelarjev mag. Urška Intihar.

Učenci so se seznanili z delom čebelarjev ter podrobneje spoznali slovensko avtohtono čebelo, kranjsko sivko. Poskusili so različne vrste medu in ugotavljali, kako se med seboj razlikujejo po strukturi in okusu.

Lotili so se tudi dela z dvema različnima oblikama voska. Nastalo je dvoje sveč. Prve so ustvarili z zvijanjem satnic, druge pa z vlivanjem vročega voska v kalupe.

Panjske končnice

Panjske končnice so s čebelarstvom nerazdružljivo povezane. V sklopu likovne delavnice so učenci poustvarjali panjske končnice na temo slovenskih pregovorov.

Stara Ljubljana

Zakaj smo si izmislili zmaje? Zakaj je maskota gradu podgana Friderik? Čemu služijo prepuhi? Včasih je bilo veliko psov imenovanih Sultan. Zakaj? Naša skupina ima vse odgovore, saj smo jih, 17. in 18. 10. 2023, obdelali na projektnih dnevih Slovenska kulturna dediščina pri delavnici Stara Ljubljana (obrtništvo in kmečki upori). Učenci zadovoljni, mentorja Jaro Sever Torkar in Jana Božič pa tudi.

Kozolci

Tradicionalne slovenske pustne maske

Delavnice se je udeležilo 17 učencev, ki obiskujejo 8. ali 9. razred. Prvi dan delavnice smo spoznavali začetke in zgodovino šemljenja po svetu in na Slovenskem, nato pa so se učenci razdelili v skupine, v katerih so samostojno proučevali pustne maske z različnih področij Slovenije in nato izdelali tudi plakate (Ptuj – Kurent, Brkini – Škoromatin in Škopiti, Cerkno – Laufar, Cerknica – Butalci in čarovnica Uršula, Drežnica pri Kobaricu – Ta lepi in Ta grdi). Naslednji dan pa smo posvetili izdelovanju mask. Nastali so čudoviti izdelki!

Mentorica delavnice: Urška Klajn Marion, mag. prof. slov.

Lovstvo

Dostopnost