1. Posnetek s podelitve Zlatih hrušk – priznanj najboljšim mladinskim knjigam v l.2021.

2. Cinemini: filmskovzgojni paket za najmlajše
Kako najmlajšim otrokom približati film? Projekt Cinemini Europe, katerega partner je Kinodvor, na to odgovarja praktično: s filmi, aktivnostmi ter gradivom za otroke in pedagoge. Vrtcem in šolam je na voljo 26 kratkih filmov, ki so bili izbrani tako, da so primerni za najmlajše gledalce, hkrati pa odslikavajo raznovrstnost filmske zgodovine, zvrsti in žanrov (animirani filmi, dokumentarni, poetični, eksperimentalni, abstraktni, vizualni filmi, zgodnja filmska dela, sodobni avtorski filmi …). Spremljajo jih dodatna gradiva, ki so v pomoč vzgojiteljem in učiteljem, igrive kartice za otroke, ter številne ustvarjalne dejavnosti in delavnice v kinu.
Vrtci in šole si filme lahko brezplačno ogledajo na spletu (potrebna je registracija). Lahko pa se odločijo tudi za vodeni ogled programov v Kinodvoru. Program je po dogovoru na voljo še v nekaterih drugih kinematografih (Sežana, Ptuj, Trbovlje).

3. Koncert Zgodba o baročni modi (DA! 3) v Slovenski filharmoniji
sobota, 22. januar 2022, ob 11. uri
Orkester Slovenske filharmonije
Spored: Almeida │ Telemann │ Rameau
V januarju bo Slovensko filharmonijo napolnila izredno bogata in pisana baročna glasba. Pojem baročna glasba zajema obdobje in zvrst evropske klasične glasbe v obdobju baroka, približno med letoma 1600 in 1750, ko so bili značilni mogočnost, blišč, bogato okraševanje, kontrasti, dramatičnost in čustvenost. Izmislili so si tudi okrasne note, ki so bile dodane glavnim notam zato, da je bila glasba bolj zanimiva in bolj raznovrstna. Še bolj pisana in bogata pa je bila takratna moda, v kateri so kraljevali črni žamet, draga svila, bela čipkasta tančica, platno z rastlinskimi potiski in zlatimi vezeninami, škrlat in brokat. Dame in gospodje so nosili masiven nakit z velikimi dragulji. Kakšne pa so bile lasulje?

4. Natečaj V objemu zvoka in slike za šolsko leto 2021/22
Objavljen je 6. razpis za likovni natečaj za osnovnošolce vseh vzgojno-izobraževalnih obdobij V objemu zvoka in slike za šolsko leto 2021/22. Vsedržavni natečaj organizirata 3. program Radia Slovenija – program Ars in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti (JSKD) z namenom spodbujanja slušne in vizualne občutljivosti otrok.

 

5. Šolske projekcije animiranih filmov Društva 2 koluta
Vabimo vas, da svoj pedagoški proces obogatite z ogledom kakovostnih animiranih filmov za otroke in mlade:
vrtec in 1. triada OŠ: Potepanje papirnatega zmaja (4+) NOVO!
2. in 3. triada OŠ, SŠ: Prinčevo potovanje (9+)
2. in 3. triada OŠ: Fantomski deček (9+)
2. in 3. triada OŠ: Mirai (8+)

Filmi so na voljo za ogled v kinematografih AKMS ali na spletu. Cena ogleda je v skladu s cenikom posameznega kinematografa ali po dogovoru z distributerjem. Za več informacij in rezervacije šolskih projekcij se obrnite na svoj kinematograf ali na distributerja (Petra Gajžler, petra.gajzler@animateka.si, 040 517 986).

Dostopnost