ODPRTA KODA

Za vse, ki ste v dilemi glede operacijskega sistema in računalniških programov, so vedno za pokušino na voljo odprtokodni programi.

Tako je na voljo eden izmed (linux) operacijskih sistemov (ubuntu), ki ima kar nekaj distribucij (npr.: edubuntu – ki vsebuje mnogo didaktičnih programov)

V omenjenem operacijskem sistemu so že nameščeni nekateri potrebni pisarniški programi. Operacijski sistem (ubuntu) je preveden v slovenski jezik, ima široko podporo angažiranih prostovoljcev in je do uporabnika prijazen. Tako recimo marsikje po svetu javne uprave, razne organizacije in izobraževalni zavodi stremijo k migraciji iz plačljive programske opreme na odprtokodno – pa tudi bolj ali manj vsi poznamo odprtokoden brskalnik Firefox. Spodaj kot zanimivost navajam nekaj člankov:

http://www.zdnet.com/article/another-italian-city-announces-its-ditching-microsoft-windows-for-open-source/  (Mestna uprava v UDINAH prehaja na openoffice)

http://www.delo.si/clanek/144105 (Starejši članek o polemikah glede uvajanja odprte kode pri nas)

http://www.delo.si/clanek/143319 (Še en s podobno temo)

http://www.coks.si/index.php5/Glavna_stran (Center odprte kode)

Open office (pisarniški paket) za windows uporabnike je na voljo v slovenščini za brezplačen prenos na spletni strani https://www.openoffice.org/sl/

Dostopnost